miikaaulio.net 
Pääsivut
  file:miika
  harjoittelu
  harjoittelu II
  välineet
Sydney 2000
  sydney
  sydney II
  sydney III
Aθήα 2004
  ateena 2004
北京市 2008
  peking blog
Matkustaminen
  matkakohteet
  vinkit
  oseania
Muuta
  beiter
  ais
  2003 tilasto
  2004 tilasto
  talviammuntaa
  laukaisu
  sälää
  amo2002
Linkkejä
  linkit

Jousiammuntaharjoittelu

Kilpajousiammunan harjoittelusta. Jos olet lajin harrastaja, tutustu myös tähän sivuun.

Jousiammunta on lähes puhtaasti fyysinen laji, joka perustuu yhden suoritusmallin ulkoaopetteluun. Henkisen puolen esilletuominen on usein vain jousiammuntaharrastajien tapa korostaa oman lajin ainutlaatuisuutta. Tosiasia kuitenkin on, että kaikista niin urheilu- kuin taidemuodoista löytyy aina omalaisensa henkinen puoli. Ihminen on vahvasti psykofyysinen kokonaisuus, eikä näinollen voi toimia ilman kummankin ominaisuuden läsnäoloa. Korelaisten kerrotaan olevan erityisen ahkeria henkisen puolen harjoittelussa, mutta mitä kertookaan heidän yli kahdeksan tunnin päivittäinen ammuntaharjoittelunsa? Ehkäpä juuri sen, että henkinen kestävyys ja itseluottamus syntyy nimenomaan hyvintehtyjen ja tuloksellisten ammuntaharjoitteiden kautta.

Ammuntaharjoittelu

Ammuntaa Arizonassa Pystyäkseen kilpailemaan maailman huipulla täytyy jousiampujan ampua jousellaan noin 30 000 laukausta vuodessa. Tunnin aikana ampuu keskittyen noin 60 laukausta, eli ammuntaharjoitteluun käytetään n. 500h/ vuosi. Ammuntaharjoittelussa määrää painotetaan kevätkaudelle. Laatuun keskitytään kilpailukaudella ja sitä edeltävinä kuukausina. Jousiammunnan kilpailukausi ajoittuu keski- ja loppukesään. Viereisessä kuvassa ollaan jousiammuntaharjoituksissa PSE- jousitehtaan radalla Arizonassa. Ulkomailla harjoittelu ajoittuu yleensä alkukevääseen.

Voimaharjoittelu

Voimaharjoittelu jousiammunnassa on erittäin ristiriitainen ja monimutkainen asia. Lihasmassan kasvu ei niinkään ole ongelma, vaan voimaharjoittelukaudella menetettävä lihasmuisti. Tämänhetkisen mielipiteeni mukaan voimaharjoittelu pitäisi tehdä jousen avulla erilaisilla tähtäys- ja vetoharjoituksilla. Painoharjoittelussa tulisi keskittyä lihasten huoltoon. Jousiammunnassa erityisesti olkapäät ovat alttiina rasitusvammoille hyvälläkin ammuntatekniikalla ammuttaessa.

Yleiskuntoharjoittelu

Yleiskuntoa kohottavaksi harjoitteeksi käy melkein mikä vain mieluinen harjoitusmuoto. Uiminen, pyöräily ja erilaiset pallopelit ovat suosittuja. Monet jousiampujat välttävät koripalloa, koska sormivammat ovat siinä yleisiä.w w w . M i i k a A u l i o . n e t - © M i i k a A u l i o