miikaaulio.net 
Pääsivut
  file:miika
  harjoittelu
  harjoittelu II
  välineet
Sydney 2000
  sydney
  sydney II
  sydney III
Aθήα 2004
  ateena 2004
北京市 2008
  peking blog
Matkustaminen
  matkakohteet
  vinkit
  oseania
Muuta
  beiter
  ais
  2003 tilasto
  2004 tilasto
  talviammuntaa
  laukaisu
  sälää
  amo2002
Linkkejä
  linkit

Jousiammuntavälineet

Kaikki huippuampujien käyttämät välineet ovat (prototyyppejä lukuunottamatta) kaikkien harrastajien saatavilla, vieläpä varsin edulliseen hintaan. Kilpailukäyttöön tarkoitetun välineistön, joka sisältää jousen lisäksi nuolet, saa omakseen jopa alle 2500 eurolla. Harrastuskäyttöön on tietenkin omat välineensä joiden hinnat vaihtelevat tasosta riippuen 150 eurosta ylöspäin. Jousi 100% viritettynä on vain väline tuloksen saavuttamiseen, joten voidaankin ajatella, että välineiden osuus itse tuloksessa on 0%. On kuitenkin muistettava, että huonosti säädetyt tai muuten epäsopivat välineet antavat aina huonon tuloksen.

Jousi

Yleisimmin käytetyt tähtäinjousimerkit ovat Hoyt, Win & Win ja Samick. Jousen valinta huipputasolla on lähinnä makukysymys. Jousen pituus aikuisilla on yleensä 66, 68 tai 70 tuumaa.

Jousi koostuu kahdesta (eli kolmesta) osasta; rungosta ja lavoista.

Runko

Jousen runko eli keskiosa on valmistettu joko koneistamalla alumiiniharkosta tai muottiin valamalla alumiini- magnesiumseoksesta. Geometria on useimmiten "perinteinen Earl Hoyt geometria"; 1.25" deflex.

Lavat

Lapoja tekevät edellisten valmistajien lisäksi myös muutama pienempi paja, esimerkiksi Englantilainen Border.

Jouseen kuuluu olennaisena osana myös jänne, vakaajat sekä tähtäin.

Jänne

Jänteet valmistetaan erilaisista tekokuituyhdistelmistä. Kilpa- ampujat valmistavat jänteensä yleensä itse. Jännemateriaalien eräänlainen standardi on kaupalliselta nimeltään Fast- Flite. Itse käytän hieman uudempaa ja jalostetumpaa materiaalia, Angelin ASB- Dyneemaa, joka on kansainvälisissä kilpailuissa hyvin menestynyt jännemateriaali.

Vakaajat

Jousen vakaajajärjestelmä koostuu useimmiten kahdesta elementistä: etu- ja sivuvakaimista. Etuvakaaja on noin 60 cm pituinen, usein hiilikuidusta valmistettu tanko, joka kiinnitetään jousen etupuolelle. Sivuvakaimet ovat yleensä saman valmistajan valmistamat hieman lyhyemmät tangot, jotka asetetaan jousen runko- osaan nähden takaviistoon.

Tähtäin

Tähtäimiä on useita eri malleja. Käytetyimmät tähtäinmerkit ovat Japanilainen Shibuya sekä Amerikkalainen Sure- Loc. Tähtäimen ainoa funktio on pitää tähtäilaitteena käytettyä jyvää paikallaan.

Nuolet

Yleisimmin käytetyt nuolet ovat Eastonin valmistamat A/C/E- ja A/C/X10 nuolet, jotka koostuvat ohuesta alumiiniputkesta, jonka päällä on kerros hiilikuitua. Jos haluat tehdä varman valinnan, ammu niillä. Markkinoilla on toki muitakin vaihtoehtoja. Kannattaa muistaa, että nuoli on kulutustavaraa, eli käytä sellaista nuolta, joita sinulla on varaa ostaa noin 24 kpl/vuosi. Itse käytän A/C/E- nuolesta kehitettyä A/C/X10- nuolta, joka on edeltäjäänsä painavampi ja ohuempi.

Omat välineeni

Listan välineistäni näet file:miika - sivulta

 w w w . M i i k a A u l i o . n e t - © M i i k a A u l i o